سایزینگ کمپرسور هوای فشرده :
معمولا اولین گام در طراحی کمپرسور خانه ها پس از برآورد مصارف هوای فشرده در سایت و انتخاب نوع کمپرسور ، سایزینگ کمپرسور هوای فشرده می باشد . آنچه برای نشان دادن ظرفیت کمپرسور در جداول سازندگان کمپرسور و یا پلاک این تجهیز استفاده می شود ،کلمه FAD یا Free Air Delivery می باشد . این کلمه یعنی کمپرسور قادر است در شرایط استاندارد یعنی ۱٫۰۱۳ بار و ۲۰ درجه سانتیگراد ؛ این دبی را تولید نماید . به طور مثال اگر ظرفیت کمپرسوری m3/min ۱۰۰ قید شده باشد این بدین معنی است که این کمپرسور قادر است در شرایط استاندارد ۱٫۰۱۳ بار و ۲۰ درجه سانتیگراد ۱۰۰ متر مکعب در دقیقه هوای فشرده را در فشار قید شده تولید نماید .
حال سوال این است اگر کمپرسور در شرایطی غیر از این شرایط قرار گیرد ایا قادر به تولید این مقدار هوای فشرده است ؟؟ جواب کاملا مشخص است . خیر
پس بنابراین میبایست با استفاده از ضرایب تصحیحی کمپرسور بزرگتر انتخاب نمود تا بتواند در شرایط محیطی دیگری نیز همان دبی مورد نظر طراح را تولید نماید .
همچنین شرایط دیگری نیز در انتخاب یک کمپرسور باید در نظر گرفته شود . به طور مثال ضریب نشتی های احتمالی در سایت ( که معمولا غیر قابل اجتناب هستند ) و نیز ضریب همزمانی تجهیزات ، مقدار رطوبت موجود در هوا و ….
سایزینگ کمپرسور هوای فشرده به استفاده از فرمول ذیل صورت می پذیرد :
Q=Q1*T1*T2*T3*T4
Q=Nominal Capacity(m3/min)FAD (free air delivery)
Q1=ظرفیت هوای مورد نیاز Nm3/min
T1=(ضریب تصحیح مربوط به سایت (طبق جدول ذیل
T2=( ضریب استراحت کمپرسور(بین ۱۰ تا ۳۰ درصد
T3= ضریب نشت کمپرسور در سیستم توزیع و فرآوری که معمولا ۵ در صد فرض می شود اما در سایت های قدیمی تر تا ۱۰ درصد نیز فرض می شود
T4=ضریب همزمانی مصرف کننده ها که بسته به سایت های مختلف و تجهیزاتی مصرف کننده این ضریب بین ۷۵ تا ۸۵ درصد فرض می شود
مثال:
مقدار هوای مورد نیاز یک سایت ۱۰۰ Nm3/min برآورد شده است . شرایط محیطی این محل نصب کمپرسور در ارتفاع ۲۰۰۰ متری از سطح دریا و دمای ماکزیمم در سال ۳۰ درجه سانتیگراد خواهد بود . ظرفیت کمپرسور مورد نیاز بدین صورت محاسبه و انتخاب می گردد:
Q1=100 Nm3/min
T1=طبق جدول ذیل ضریب تصحیح ۱٫۲۹ می باشد
T2= ضریب استراحت کمپرسور ۲۰ درصد در نظر گرفته می شود
T3= ضریب نشت کمپرسور ۵ درصد در نظر گرفته می شود
T4= ضریب همزمانی مصرف کننده ها ۸۵ درصد فرض می شودیعنی ۸۵ درصد مصرف کننده ها در یک زمان از هوای فشرده استفاده خواهند کرد
Q=100 * 1.29 * 1.2 * 1.05 * 0.85 = 138 m3/min
پس می بایست با توجه به جدول سازنده ، کمپرسوری با ظرفیت ۱۳۸ مترمکعب در دقیقه خریداری شود تا بتواند در شرایط محیطی مورد نظر دبی مورد نظر را تامین نماید .